Flutter, web ve masaüstü uygulamaları, yani platformlar arası uygulama geliştirme geliştirmek için ilk seçeneklerden biri olarak lanse ediliyor.
Şimdi, şöyle düşünebilirsiniz, “ Etrafta zaten bu kadar çok platform varken neden başka bir platformlar arası geliştirme çerçevesi olsun ki? ”
Güzel soru ve bunu yüksek sesle sormaktan korkma.
Geliştiricilerin kesinlikle sevdiği React Native, Phonegap ve Xamarin gibi platformlar arası araçlar olduğu oldukça doğru. Ve hepsi, geliştiricilerin uygulama geliştirme görevlerinde tam olarak istediklerini sağlama konusunda eşit derecede yeteneklidir.
Peki Flutter'ı geliştiriciler arasında popüler bir seçim yapan nedir? Flutter ile geliştirilen uygulamaların sayısı gün geçtikçe artıyor. Kulağa hoş geliyor, değil mi?
2017 yılında piyasaya sürülen Flutter, Google'ın bir mobil uygulama SDK'sıdır. Platform, Google tarafından geliştirilen başka bir programlama dili olan Dart'ı kullanıyor. Ancak Flutter, küçük bir başlangıç olarak 2013'te de vardı. Google daha sonra bu çerçeveyi satın aldı.
Flutter, hazır widget'lar, komut satırı araçları, entegrasyon API'leri, test etme, işleme motoru vb. gibi sorunsuz program geliştirme için gerekli olan her şeyle birlikte gelir.
Flutter'ı bir uygulama geliştirme çerçevesi olarak mükemmel yapan nedenler şunlardır:
Flutter, birçok geliştirici için açıkça ilk tercihtir. Nedenlere göz atın:
Geliştiriciler, uygulamaları sorunsuz ve hızlı bir şekilde oluşturmalarına izin verdiği için çerçeveyi sever. Kod, hem Android hem de iOS için yerel ARM kodunda derlenir ve bu, uygulamayı ve performansını hızlandırır.
Diğer bir neden, uygulamaların yerel bileşenlerle yazılmasıdır, bu da hataları dağıtmayı ve düzeltmeyi kolaylaştırır. Geliştiriciler bu aksaklıkları giderebilir ve harika uygulama geliştirmeye odaklanabilir.
Geliştirme süreci çok kolay
Geliştirme hızlı değil, çok basittir, bu da onu geliştiriciler arasında en sevilen çerçevelerden biri yapar. Geliştiricilerin hataları düzeltmek ve özellikler eklemek için yalnızca bir saniyeye ihtiyaçları olduğundan, hata düzeltme de çok kolay.
Geliştiriciler, Hot Reload özelliğine sahip çerçeveleri sever. Kodda yaptıkları her türlü değişiklik, oluşturdukları uygulamaya yansıtılacaktır. Her hata düzeltmeden, özellik eklemeden veya kullanıcı arayüzleri oluşturmadan sonra yeni uygulamaya ihtiyacınız yoktur.
Ana makine, Hot Reload aracılığıyla, düzenlenen kodları (son derlemeden bu yana hangi değişikliklerin yapıldığını) kontrol eder ve Hot Reload işlevini yapar ve aşağıdaki kitaplıkları yeniden derler.
Hot Reload özelliği, bazı değişiklikler tam yeniden başlatma gerektirebilse de, her ikisi de anında sonuçları görebildiği için geliştirici-tasarımcı arasındaki bağlantıya izin verir.
Elbette, değiştirilen koddan sonra Hot Reload işlevinin düzgün çalışmadığı belirli zamanlar vardır.
Her Zaman Güçlü ve istikrarlı
Flutter, işletim sistemlerindeki güncellemelerden etkilenmediği için her zaman kararlı ve güvenilir çerçevedir. iOS veya Android sistem güncellemelerinden sonra arayüzde herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Flutter, API ve geliştirme yaklaşımlarına da sadık kalır. Kodlar eskiyse sorun yok, yine de yeni uygulamalar oluşturmak için kullanılabilirler.
Flutter'ın başlıca avantajlarından biri Açık Kaynak doğasıdır. Geliştiriciler, her zaman platforma katkıda bulunan geliştiriciler olduğu için öğrenmelerine ve büyümelerine izin verdiği için Flutter'ın doğasını severler. Belgelere erken erişim vardır ve sorunlar kolayca çözülür. Geliştiriciler asla yarı yolda bırakılmaz çünkü her zaman çözümler olacaktır.
Google tarafından başlatılan BLoC veya Business Logic Component mimarisi yalnızca Flutter için tasarlanmıştır ve bir geliştiricinin ihtiyaç duyduğu her şeye sahiptir - Basitlik, Güç ve Test Edilebilirlik. Hem yeni başlayan geliştiriciler hem de gaziler, Flutter'ın bu özel mimarisini kullanmayı seviyor.
Bu mimari ile geliştiriciler, bağımsız olarak çalışan daha küçük uygulamalardan karmaşık uygulamalar oluşturabilir.
Dart olmadan Flutter olmaz ve ikisi de birbirini tamamlar. Dart zengin bir standart kitaplığa, çöp toplamaya, jeneriklere, güçlü yazımlara vb. sahiptir. Öğrenmenin kararlılığı ve kolaylığı, Dart'ı geliştiriciler arasında favori bir seçim haline getirir. Flutter Dart kullandığında, XML ve JSX gibi ayrı bildirimsel düzen dillerine olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Dart'ın öğrenmesi oldukça kolay bir dil olması onu bir başka avantaj haline getiriyor.
Dart, Flutter'ın dili olduğundan, yerel uygulama benzeri performansı kolayca elde edebilirsiniz ve yerel koda kolayca derlenebilir. Bu avantaj ile her platformda çalıştırılabilen yüksek performanslı bir uygulamaya sahip olabilirsiniz.
Ek olarak, Flutter uygulamaları yerel bileşenler kullanılarak yazılır, bu da güncellemeleri kolaylaştırır, hataları giderir ve hızlı bir şekilde dağıtılır. Genel olarak, geliştiriciler hızlı bir ürünü kolayca başlatabilir. Diğer çerçeveler ise yeniden derleme gerektirir.
Flutter, geliştiricilerin temel kullanıcı arayüzlerini hızlı bir şekilde tasarlamasını kolaylaştıran çok sayıda widget'a sahiptir. Tek yapmaları gereken, UI öğesini bir kez oluşturmak ve farklı ekranlara, platformlara ve çözünürlüklere otomatik olarak uyum sağlayacaktır. Daha fazla işlevle keşfetmek için bir bütçeyi diğerinin içine koyabilirsiniz.
Flutter, MVP veya Minimum Uygulanabilir Ürün oluşturmak isteyen birçok geliştiricinin ilk tercihidir. Bunun nedeni, Flutter'ın birden çok platformla uyumluluğu ve üst düzey bir kullanıcı deneyimidir. Bu çerçeveyi Flutter için kullanmanın, projenizi finanse edecek yatırımcıları getirmek de dahil olmak üzere birçok faydası vardır.
Uygulama testinin en büyük engellerinden biri, uygulamanın çeşitli platformlarda uyumluluğu olacaktır. Flutter uygulamaları yalnızca tek bir kod tabanı kullandığından, tüm platformlarda aynı olacaktır. Bu nedenle, tek bir platformda test etmek, farklı platformlarda test etmeye eşittir, bu nedenle Flutter'ı büyük bir para ve zaman tasarrufu sağlar.
Geliştiriciler, tek kod temeli nedeniyle çerçeveyi severler. Bu, geliştiricinin farklı platformlar için farklı uygulamalar oluşturması gerekmediği anlamına gelir. Platformun tek bir sürümü hem Android hem de Apple cihazlarda çalışır. Geliştiriciler, farklı platformlar için farklı kodlar yazmak zorunda olmadıkları ve böylece bir uygulamayı başlatmak için toplam zaman ve para miktarını azalttıkları için bu özelliğin keyfini çıkarırlar.
Flutter'ın avantajlarının, sahip olabileceği dezavantajlardan çok daha ağır bastığına inanıyoruz. Müşteri gereksinimlerini karşılayan yüksek performanslı, güzel ve olağanüstü mobil uygulamalar oluşturmak istiyorsanız Flutter harika bir seçimdir. Diğer platformlar arası mobil çerçevelere göre Flutter'a geçen geliştiricilerin sayısında büyük bir artış oldu. Google Trendler'e bakarsanız, Flutter'ın React Native'den daha popüler olduğunu kendiniz görebilirsiniz.
O halde Flutter ile harika web ve mobil uygulamalar geliştirmeye hazır olun.