Anahtar Performans Göstergesi (KPI), bir işletmenin performansını ve ilerlemesini temel hedeflerine göre ölçen bir iş ölçüsüdür.
Anahtar Performans Göstergesi (KPI), bir işletmenin performansını ve ilerlemesini temel hedeflerine göre ölçen bir iş ölçüsüdür. KPI'ları kullanmanın amacı, işletmelerin belirli hedeflere ulaşmadaki başarılarını değerlendirmelerine yardımcı olmaktır. KPI'lar iki gruba ayrılır: şirketin genel performansını izleyen üst düzey KPI'lar ve satış veya pazarlama gibi temel iş fonksiyonlarını ölçen düşük düzey KPI'lar.
Çevrimiçi mağazanız için doğru KPI'ları belirlemeye gelince, kendinize “e-Ticaret işim için başarıyı ne tanımlar?” diye sorarak başlayın. ve “hangi hedefler beni bu başarıya götürebilir?”. Çoğu zaman, varsayılan go-to metriği, belirli bir yatırımın ne kadar başarılı olduğunu ölçen ve getiriyi orijinal giderle karşılaştıran yatırım getirisidir. Ancak, her çabayı sonuca bağlamak her zaman mümkün değildir ve bazen buna değmez.
Doğru KPI'ları belirlemek için, öncelikle izlemeyi düşündüğünüz şey için amaç ve hedefleri belirlemelisiniz. Bir sonraki adım, belirli bir zaman dilimi içinde belirlenen hedeflere ulaşılmasını kolaylaştıracak özel koşulları belirlemektir. Bunun için iki temel unsur, ölçülebilir bir aktivite ve belirli bir zaman dilimi belirlemektir. Örneğin, "Önümüzdeki 3 ayda yeni ziyaretçileri %20 artırın". Bu unsurlar, hedeflerinize ulaşma yolunda olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olacak kritik başarı faktörleridir. Son adım, gerçek KPI'yı ayarlamaktır. Yukarıda kullanılan örnekte, KPI " Geçen aya göre yeni ziyaretçilerin ve geri gelen ziyaretçilerin yüzdesi " olabilir.
Çevrimiçi perakendecilerin izlemekten hoşlandığı bir dizi farklı KPI vardır. Yalnızca işletmeniz için anlamlı olan KPI'ları izlemeniz gerektiğini unutmayın, ancak kontrol etmek isteyebileceğiniz en önemli olanlar şunları içerir:
KPI'ları başarıya giden yolda kilometre taşları olarak düşünün. Harekete geçmeyi amaçlayan, işletmenizin hedeflerine başarılı bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini hızlı ve doğru bir şekilde ortaya koyabilen ölçümlerdir. Temel performans göstergelerinizi düzenli olarak (hatta günlük olarak) izlemek, çevrimiçi mağazanız hakkında bilinçli kararlar almanıza ve işletmenizin büyümesini sağlayan girişimlere odaklanmanıza ve bunlara yatırım yapmanıza yardımcı olacaktır.