IIS (Internet Information Services / İnternet Bilgi Hizmetleri), istenen HTML sayfalarını veya dosyalarını sunmak için Windows sistemlerinde çalışan Microsoft'un esnek, genel amaçlı bir web sunucusudur .
Bir IIS web sunucusu, uzak istemci bilgisayarlardan gelen istekleri kabul eder ve uygun yanıtı verir. Bu temel işlevsellik, web sunucularının kurumsal intranetler gibi yerel alan ağları ( LAN ) ve İnternet gibi geniş alan ağları ( WAN ) üzerinden bilgi paylaşmasına ve iletmesine olanak tanır .
Bir web sunucusu, HTML'de kodlanmış statik web sayfaları gibi çeşitli biçimlerde bilgileri kullanıcılara iletebilir; indirmeler ve yüklemeler olarak dosya alışverişi yoluyla ve metin belgeleri, görüntü dosyaları ve daha fazlası.
Modern web sunucuları, bir işletme ve kullanıcıları için çok daha fazla işlevsellik sağlayabilir. Web sunucuları genellikle kurumsal sınıf sistemler oluşturmak için kurumsal ara katman yazılımını ve arka uç uygulamalarını birbirine bağlayan gelişmiş, oldukça etkileşimli, web tabanlı uygulamalar için portallar olarak kullanılır. Örneğin, Amazon Web Services, kullanıcıların genel bulut kaynaklarını web tabanlı bir portal aracılığıyla yönetmesine olanak tanır. Bu arada, müzik için Spotify ve filmler için Netflix gibi akışlı medya hizmetleri, web sunucuları aracılığıyla gerçek zamanlı akış içeriği sunar.
IIS, çeşitli standart diller ve protokoller aracılığıyla çalışır. HTML, metin, düğmeler, görüntü yerleşimleri, doğrudan etkileşimler/davranışlar ve köprüler gibi öğeler oluşturmak için kullanılır. Köprü Metni Aktarım Protokolü ( HTTP ), web sunucuları ve kullanıcılar arasında bilgi alışverişi yapmak için kullanılan temel iletişim protokolüdür. HTTPS -- Güvenli Yuva Katmanı (SSL) üzerinden HTTP -- ek veri güvenliği için iletişimi şifrelemek üzere Aktarım Katmanı Güvenliği veya SSL'yi kullanır. Dosya Aktarım Protokolü (FTP) veya güvenli varyantı FTPS, dosyaları aktarabilir.
ASP.NET Core çerçevesi, etkileşimli web sayfaları üreten bir sunucu tarafı betik motoru olan en son nesil Active Server Page'dir (ASP) . Web'den IIS sunucusuna bir istek gelir ve bu istek, isteği işleyen ve yanıtını IIS sunucusuna ve isteği oluşturan istemciye geri gönderen ASP.NET Core uygulamasına gönderir. ASP.NET Core'da yazılan uygulamalara örnek olarak blog platformları ve içerik yönetim sistemleri ( CMS ) verilebilir.
Geliştiriciler, web içeriği oluşturabilen ve yayınlayabilen WebDav da dahil olmak üzere bir dizi araçla IIS web siteleri oluşturabilir. Geliştiriciler, Microsoft Visual Studio gibi tümleşik geliştirme araçlarını da kullanabilir.
IIS, Microsoft Windows ile birlikte gelişmiştir. IIS'nin ilk sürümleri Windows NT ile geldi . IIS 1.0, Windows NT 3.51 ile ortaya çıktı ve IIS 4.0 ile Windows NT 4.0 ile geliştirildi. IIS 5.0, Windows 2000 ile birlikte gelir . Microsoft, Windows Server 2003'e IIS 6.0'ı ekledi. IIS 7.0, Windows Server 2008 ile büyük bir yeniden tasarım sundu (IIS 7.5, Windows Server 2008 R2'dedir). IIS 8.0, Windows Server 2012 ile birlikte geldi ( Windows Server 2012 R2, IIS 8.5 kullanır). Ve IIS 10, Windows Server 2016 ve Windows 10 ile geldi .
IIS'nin her yinelemesinde Microsoft yeni özellikler ekledi ve mevcut işlevleri güncelledi. Örneğin, IIS 3.0, dinamik komut dosyası oluşturma için ASP'yi ekledi; IIS 6.0, IPv6 desteği ve gelişmiş güvenlik ve güvenilirlik ekledi; ve IIS 8.0, tekdüze olmayan bellek erişim donanımı, merkezi SSL sertifikası desteği ve Sunucu Adı Göstergesi üzerinde çok çekirdekli ölçeklendirme getirdi .
IIS 10 ayrıca bir dizi yeni özellik ve işlevsellik ekler.
IIS 10, HTTP 1.1'e kıyasla daha verimli kaynak kullanımı ve daha düşük gecikme süresi sunmak için HTTP/2 protokolü desteği ekler. IIS 10 , Windows Server 2016 altında minimal sunucu dağıtım modeli Nano Sunucu üzerinde çalışır ve Nano Sunucu üzerinde IIS üzerinde ASP.NET Core, Apache Tomcat ve PHP iş yüklerini çalıştırabilir.
IIS 10, bir kapsayıcıda ve sanal makinede çalışır , böylece geliştiriciler ve yöneticiler, dağıtım seçeneklerinde daha fazla esnekliğe ve çok çeşitli web uygulamalarını barındıracak yoğunluğa sahip olur.
Microsoft, geliştiricilerin web sitelerini test etmeleri için IIS Express adlı bağımsız bir IIS sürümü sağlar. IIS Express, tam IIS web sunucusunun tüm önemli yeteneklerini sunar, ancak birçok görevin yönetici ayrıcalıkları olmadan gerçekleştirilmesine izin verir.
Bir web sitesinin güvenli olduğundan emin olmak için kuruluşların web sunucusunu güvenlik ihlallerinden korumak için güvenlik önlemleri alması gerekir. Şirketler, IIS'i sağlamlaştırmak için IIS'de yerleşik olan özellikleri kullanabilir.
Windows IIS'i sağlamlaştırmanın yollarından bazıları şunlardır:
IIS ve Apache arasındaki farklar şunları içerir:
Kaynak : https://www.techtarget.com/searchwindowsserver/definition/IIS