SEO, web sitelerini arama motorlarında üst sıralara çıkarmak için yapılan iyileştirmelerdir. Web sitenizin kolay bulunabilmesi için teknik ve içerik iyileştirmelerini kapsar. Böylece, "kedi bakımı" gibi bir arama yaptığında kullanıcılar sitenizi kolayca bulur.
Google, web sayfalarını tarayıcılar aracılığıyla otomatik olarak bulur ve dizine ekler. Ekstra işlem gerekmeden sitenizi yayına almak yeterlidir. Google'ın tarama ve dizine ekleme işlemlerini izlemek için Google Search Console kullanabilirsiniz.
SEO, işletmenizin dijital görünürlüğünü artırmak için gereklidir. Küçük çaplı web siteleri bile doğru SEO ile büyük fark yaratabilir. Kapsamlı siteler için bir SEO uzmanı ile çalışmak etkili olabilir. Google, sitenizin performansını analiz etmek için Search Console ve PageSpeed Insights gibi araçlar önerir.
SEO sonuçları birkaç saatten birkaç aya kadar zaman alabilir. Bu süreçte sitenizin ilerlemesini izlemek için Search Console ve Google Analytics gibi araçlardan yararlanabilirsiniz.
Sitenizi Google'ın bulması için site haritası oluşturabilir ve Search Console üzerinden gönderebilirsiniz.
Bazı içeriklerin Google’da görünmesini istemiyorsanız robots.txt
dosyasını kullanarak belirli sayfaların taranmasını engelleyebilirsiniz. Bu işlemi Search Console ile kontrol edebilirsiniz.
Mantıklı bir site yapısı, arama motorlarının sayfalarınızı daha iyi anlamasını sağlar. Açıklayıcı URL’ler kullanın: www.ornek.com/evcil-hayvanlar/kediler.html
gibi yapılandırılmış URL'ler SEO için faydalıdır. URL Denetleme Aracı ile bu yapıların doğru olup olmadığını inceleyin.
Farklı URL'lerde aynı içeriği göstermekten kaçının. Eğer yinelenen içerikleriniz varsa, rel=canonical
etiketi ile Google'a hangi URL'nin ana içerik olduğunu gösterebilirsiniz.
İçeriğiniz doğal, kolay anlaşılır ve özgün olmalıdır. Kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik, güncel ve güvenilir bilgiler sunarak sitenizin sıralamasını yükseltebilirsiniz. Örneğin, makale yazarken Google Trends ile popüler anahtar kelimeleri inceleyebilirsiniz.
Kullanıcıların sitenizi bulmak için kullanacağı arama terimlerini tahmin edin. Örneğin, bir yemek tarifi sitesinde bazı kullanıcılar "peynir tabağı" ararken, diğerleri "şarküteri tabağı" şeklinde arama yapabilir. Google Keyword Planner bu konuda size yardımcı olabilir.
Kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen pop-up reklamlar SEO’ya zarar verebilir. Özellikle mobil uyumlulukta reklamlar dikkat dağıtıcı olabilir, Mobil Uyumluluk Testi ile sitenizin kullanıcı dostu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
İçeriklerinizde alakalı sayfalara bağlantılar vererek SEO'nuzu güçlendirebilirsiniz. Google, bağlantı metninizin açıklayıcı ve kullanıcılara faydalı olmasına dikkat eder. Google PageSpeed Insights ile sitenizdeki bağlantı yapılarını optimize edebilirsiniz.
Bağlantı metinleri, kullanıcılara ve Google’a, yönlendirilen sayfa hakkında bilgi vermelidir. Örneğin, "SEO kılavuzu" yerine "SEO temellerini öğrenin" gibi net ve açıklayıcı bağlantılar kullanın.
Resimlerinize alt metin
eklemek, arama motorlarının bunları anlamasına yardımcı olur. Google Image Search ile görsellerinizin arama sonuçlarında nasıl göründüğünü inceleyebilirsiniz. Ayrıca videolarınız için Video Structured Data kullanarak daha optimize sonuçlar alabilirsiniz.
İçeriğinizi sosyal medya, e-posta bültenleri gibi kanallarla tanıtarak daha geniş bir kitleye ulaştırabilirsiniz. Sosyal medya paylaşımlarını optimize etmek için Google URL Builder gibi araçlardan faydalanabilirsiniz.
Google artık meta anahtar kelimeleri kullanmıyor. Bunun yerine, içerikte doğal olarak anahtar kelimeleri geçirmeye odaklanın.
Yinelenen içerik SEO'ya zarar vermez, ancak kullanıcı deneyimini düşürebilir. Google, birden fazla URL'de bulunan içeriği tek bir sayfada toplayarak otomatik olarak düzenler.
Başlıklar sayfanızın arama sonuçlarında daha görünür olmasını sağlar. Başlıklarınızın net, özgün ve açıklayıcı olmasına dikkat edin.
Daha fazla bilgi ve SEO uygulamalarınızı geliştirmek için Google'ın SEO Başlangıç Kılavuzu'na göz atabilirsiniz: SEO Başlangıç Kılavuzu.