SEO Nedir?

SEO, web sitelerini arama motorlarında üst sıralara çıkarmak için yapılan iyileştirmelerdir. Web sitenizin kolay bulunabilmesi için teknik ve içerik iyileştirmelerini kapsar. Böylece, "kedi bakımı" gibi bir arama yaptığında kullanıcılar sitenizi kolayca bulur.

Google Arama Nasıl Çalışır?

Google, web sayfalarını tarayıcılar aracılığıyla otomatik olarak bulur ve dizine ekler. Ekstra işlem gerekmeden sitenizi yayına almak yeterlidir. Google'ın tarama ve dizine ekleme işlemlerini izlemek için Google Search Console kullanabilirsiniz.

Google Arama Nasıl Çalışır?

SEO Neden Gereklidir?

SEO, işletmenizin dijital görünürlüğünü artırmak için gereklidir. Küçük çaplı web siteleri bile doğru SEO ile büyük fark yaratabilir. Kapsamlı siteler için bir SEO uzmanı ile çalışmak etkili olabilir. Google, sitenizin performansını analiz etmek için Search Console ve PageSpeed Insights gibi araçlar önerir.

Arama Sonuçlarında Ne Kadar Sürede Etki Görürüm?

SEO sonuçları birkaç saatten birkaç aya kadar zaman alabilir. Bu süreçte sitenizin ilerlemesini izlemek için Search Console ve Google Analytics gibi araçlardan yararlanabilirsiniz.

Arama Sonuçlarında Ne Kadar Sürede Etki Görürüm?

Google’ın İçeriğinizi Bulmasına Yardımcı Olun

Sitenizi Google'ın bulması için site haritası oluşturabilir ve Search Console üzerinden gönderebilirsiniz. 

Sayfanızın Görüntülenmesini Engelleme

Bazı içeriklerin Google’da görünmesini istemiyorsanız robots.txt dosyasını kullanarak belirli sayfaların taranmasını engelleyebilirsiniz. Bu işlemi Search Console ile kontrol edebilirsiniz.

İyi Bir Site Yapısı Kullanın

Mantıklı bir site yapısı, arama motorlarının sayfalarınızı daha iyi anlamasını sağlar. Açıklayıcı URL’ler kullanın: www.ornek.com/evcil-hayvanlar/kediler.html gibi yapılandırılmış URL'ler SEO için faydalıdır. URL Denetleme Aracı ile bu yapıların doğru olup olmadığını inceleyin.

Yinelenen İçeriği Azaltın

Farklı URL'lerde aynı içeriği göstermekten kaçının. Eğer yinelenen içerikleriniz varsa, rel=canonical etiketi ile Google'a hangi URL'nin ana içerik olduğunu gösterebilirsiniz.

İlgi Çekici ve Faydalı İçerik Oluşturun

İçeriğiniz doğal, kolay anlaşılır ve özgün olmalıdır. Kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik, güncel ve güvenilir bilgiler sunarak sitenizin sıralamasını yükseltebilirsiniz. Örneğin, makale yazarken Google Trends ile popüler anahtar kelimeleri inceleyebilirsiniz.

Arama Terimlerini Düşünün

Kullanıcıların sitenizi bulmak için kullanacağı arama terimlerini tahmin edin. Örneğin, bir yemek tarifi sitesinde bazı kullanıcılar "peynir tabağı" ararken, diğerleri "şarküteri tabağı" şeklinde arama yapabilir. Google Keyword Planner bu konuda size yardımcı olabilir.

Dikkat Dağıtan Reklamlardan Kaçının

Kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen pop-up reklamlar SEO’ya zarar verebilir. Özellikle mobil uyumlulukta reklamlar dikkat dağıtıcı olabilir, Mobil Uyumluluk Testi ile sitenizin kullanıcı dostu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Bağlantılar Verin

İçeriklerinizde alakalı sayfalara bağlantılar vererek SEO'nuzu güçlendirebilirsiniz. Google, bağlantı metninizin açıklayıcı ve kullanıcılara faydalı olmasına dikkat eder. Google PageSpeed Insights ile sitenizdeki bağlantı yapılarını optimize edebilirsiniz.

Bağlantılar Verin

Bağlantı Metinlerini İyi Yazın

Bağlantı metinleri, kullanıcılara ve Google’a, yönlendirilen sayfa hakkında bilgi vermelidir. Örneğin, "SEO kılavuzu" yerine "SEO temellerini öğrenin" gibi net ve açıklayıcı bağlantılar kullanın.

Resim ve Videolarınızı Optimize Edin

Resimlerinize alt metin eklemek, arama motorlarının bunları anlamasına yardımcı olur. Google Image Search ile görsellerinizin arama sonuçlarında nasıl göründüğünü inceleyebilirsiniz. Ayrıca videolarınız için Video Structured Data kullanarak daha optimize sonuçlar alabilirsiniz.

Resim ve Videolarınızı Optimize Edin

Sitenizi Tanıtın

İçeriğinizi sosyal medya, e-posta bültenleri gibi kanallarla tanıtarak daha geniş bir kitleye ulaştırabilirsiniz. Sosyal medya paylaşımlarını optimize etmek için Google URL Builder gibi araçlardan faydalanabilirsiniz.

Meta Anahtar Kelimeleri Unutun

Google artık meta anahtar kelimeleri kullanmıyor. Bunun yerine, içerikte doğal olarak anahtar kelimeleri geçirmeye odaklanın.

Yinelenen İçerik Cezası Yok

Yinelenen içerik SEO'ya zarar vermez, ancak kullanıcı deneyimini düşürebilir. Google, birden fazla URL'de bulunan içeriği tek bir sayfada toplayarak otomatik olarak düzenler.

Başlıklar Önemli

Başlıklar sayfanızın arama sonuçlarında daha görünür olmasını sağlar. Başlıklarınızın net, özgün ve açıklayıcı olmasına dikkat edin. 

Daha fazla bilgi ve SEO uygulamalarınızı geliştirmek için Google'ın SEO Başlangıç Kılavuzu'na göz atabilirsiniz: SEO Başlangıç Kılavuzu.

Telefon +90 505 747 42 84
Email info@devedijital.com
Adres
Tacettin Veli Mahallesi Halit Narin Caddesi Bahadır Plaza Kat:11 Daire:41 38230 Deve Dijital Melikgazi/Kayseri/Türkiye